Menu

Grensefolkets museum i Kirkenes

13 Comments

Hvis du skal til Kirkenes er det mange ting du kan oppleve. Grenselandmuseet er en av dem, og her er det faste utstillinger med krigshistorie, industribygging og dagliglivet til grensefolket. Museet har også forskjellige utstillinger hvor tema byttes fra tid til annen. Grenselandmuseet ligger ikke så langt fra Kirkenes sentrum, og det er en kort spasertur for å komme hit. Det går også buss til og fra Hurtigrutekaia.

Kirkenes var på mange måter en frontlinjeby under 2. verdenskrig. Våren 1941 angrep tyskerne Sovjetunionen. Fra Kirkenes i det okkuperte Norge rykket Hitlers mannskap fram mot Murmansk. De ble stoppet ved elva Litsa, og her ble frontlinjen deres stående i mer enn tre år. Det var så mye som 160 000 tyske soldater i kommunen, som da hadde omlag 10 000 innbyggere. Byen ble veldig preget av alt som skjedde her under 2. verdenskrig.

Stor aktivitet under krigen

Det var ikke bare det store inntoget av tyske soldater som preget Kirkenes. Det var over 300 flyangrep og mer enn 1 000 flyalarmer i Sør-Varanger under 2. verdenskrig. Dette kan du lære mer om på Grenselandmuseet, og du vil kunne få et inntrykk av hvordan befolkingen i kommunen opplevde alt som skjedde under krigen. Utstillingen fra 2. verdenskrig er den du nok vil bruke mest tid på.

På Grenselandmuseet kan du se et sovjetisk krigsfly av typen Iljusjin. I 1944 måtte flyet nødlande på et vann. Selv om piloten gjennomførte en vellykket nødlanding, omkom skytteren som satt bak i flyet da han hoppet ut av flyet i lav høyde. Piloten kom seg tilbake til Sovjetunionen, men flyet sank. Det ble funnet i 1947, og i 1984 ble det returnert til Sovjetunionen, som senere ga det som gave til museet.

Krigen tok slutt

Høsten 1944 klarte ikke Hitlers menn å holde linjen ved Litsa-fronten, og kampene nærmet seg Kirkenes. Store deler av lokalbefolkningen flyttet da inn i gruvene på Bjørnevatn, og 2 000–3 000 mennesker bodde her i opptil 3 måneder. 11 barn ble født i gruvegangene. 24. oktober 1944 inntok de Sovjetiske styrkene byen, og befridde den. De Sovjetiske krigsfangene og deres kår kan du lære mer om på Grenselandmuseet.

Grenselandmuseet er en del av Varanger museum, som består av en rekke museer i Vardø, Sør-Varanger og Vadsø. I tillegg til Grenselandmuseet består Varanger museum av blant annet Partisanmuseet og Pomormuseet i Vardø. Museet har omlag 50 bygninger og 20 anlegg spredt rundt Varangerfjorden. I 1997 stod Grenselandmuseet ferdig, og Varanger museums administrasjon holder til her rett ved E6, som er hovedveien inn til Kirkenes. Varanger museum skal formidle områdets spesielle grensehistorie.

Formidler grenselandets særegne historie

Grenselandmuseet ønsker å fokusere på livet til folk som bor eller oppholder seg i grenseområdet. Sammensatte kulturer, naboskapet med Sovjet og religionspluralisme har preget området. Beliggenheten gjorde at vi fikk en massiv okkupasjon under andre verdenskrig, og alt som skjedde under krigen har satt dype spor i folks bevissthet. Det etniske og kulturelle mangfoldet kommer klart fram på Grenselandmuseet, og du kan lære mer om hvordan befolkningen her har hatt det i de forskjellige tidsepokene.

På Grenselandmuseet kan du oppleve en imponerende samling av gjenstander, foto og annet materiell som gjenspeiler de forskjellige tidsepokene og de store begivenhetene i Sør-Varanger gjennom mange år. Du kan også oppleve fredede og verneverdige bygninger flere steder i kommunen. Grensehistorien til kommunen i et område i Norge med Finland og Russland tett innpå seg, gjenspeiles på en god måte. Spesielt vil du oppleve formidlingen av det mangfoldet av opplevelser Kirkenes har opplevd som godt formidlet.

Ellisif Rannveig Wessel

Grenselandmuseet har en stor samling av fotografier etter Ellisif Rannveig Wessel. Hun var en pioner i arbeiderbevegelsen, men også journalist, politiker, forfatter og fotograf. Hun var med å etablere fagforeningen Nordens Klippe, og utga flere bøker. Hun var en dyktig fotograf, og hun etterlot seg en stor og verdifull samling av fotografier fra Sør-Varanger. Wessel ble født i Oppland i 1866, og flyttet til Kirkenes i 1886 da hun giftet seg med sin fetter.

Spennende opplevelse

Hvis du skal til Sør-Varanger, bør du sørge for å få til et besøk på Grenselandmuseet. Det er en stor og spennende utstilling om hvordan 2. verdenskrig var for befolkningen i grenseområdet. Du vil også kunne se andre utstillinger og dokumentasjoner på hvordan livet har vært i grenseområdet med Finland og Russland som nærmeste naboer. Grenselandmuseet er åpent hele året, og i sommersesongen er åpningstiden fra kl. 09 til 17.

13 thoughts on “Grensefolkets museum i Kirkenes”

  1. Pingback: 10mg cialis online
  2. I have been browsing online more than 2 hours today, yet
    I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and
    bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *