Menu

Imponerende museum med historie fra 2. verdenskrig

0 Comments

Mange har sikker hørt om det korte, men dramatiske «slaget ved Lofoten» 9. april 1940. Slaget stod mellom den tyske Kriegsmarine og den britiske Royal Navy. Britene klarte å påføre det tyske slagskipet Gneisenau en del skader, og tyskerne trakk seg etter hver tilbake. Men selv om tyskerne trakk seg tilbake, mente de at slaget endte som en strategisk suksess fra deres side, siden de klarte å komme seg til Narvik.

Da tyskerne kom fram til Narvik, torpederte de og senket de norske krigsskipene «Norge» og «Eidsvold». Historien er dramatisk, og mye av den gjenskapes på Lofoten Krigsminnemuseum. Dette er et privat museum som holder til i Svolvær sentrum, og som tar for seg hendelser fra 2. verdenskrig i Lofoten og Nord-Norge. Museet har en imponerende og unik samling av uniformer og annet fra 2. verdenskrig, både fra det militære og sivile.

Initiativtaker William Hakvaag

Initiativtaker og grunnlegger av museet var William Hakvaag, som har stått for en imponerende samlerjobb som førte til at museet ble åpnet i 1996. Hakvaag er også kjent som gitarist i flere kjente band, som Zoo og Prudence. Han har fått Kongens fortjenestemedalje i sølv og er tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren. Han har også gitt ut boka «Vi som ikke ble berømt» i 2010 og «De utrolige bildene» i 2013.

Selv skriver museet på sin hjemmeside at de driver opplysningsarbeid om 2. verdenskrig. Museet er ikke stort, men har utnyttet plassen godt med sin omfattende samling. Her finner du mye, blant annet uniformsluen til Siegfried Wolfgang Fehmer som jobbet i Gestapo i Oslo. Jakka til hans kollega Ernst Josef Albert Weiner finner du også på museet. Men dette er bare noe av det du kan oppleve på Lofoten Krigsminnemuseum.

Luene til Fleischer og Eriksen

Det er også minner fra nordmenn som vi husker fra krigen. Luene til både Carl Gustav Fleischer og Birger Eriksen finner du her. Fleischer var en norsk generalmajor som hadde ansvaret for de norske styrkene under slaget om Narvik. Eriksen var kommandanten som tok initiativet til å avfyre kanonene på Oscarsborg som senket Blücher. Av gjenstander kan du se på lanterner og kompass fra båtene til krigshelten Shetlands-Larsen.

Leif Andreas Larsen, som er kjent som Shetland-Larsen, er en av de høyest dekorerte allierte soldatene. Han fikk Norges høyeste utmerkelse «Krigskorset med sverd» tildelt to ganger. Larsen fikk også en rekke andre utmerkelser både fra Norge og Storbritannia. Det er også en del gjenstander som tilhørte kjente tyskere på museet. Brevmappa til Josef Terboven, et etui som visstnok skal ha tilhørt Eva Braun og blant annet sigarettpakker, kondomer og julepynt merket med hakekors.

Maleri med Disney-figurer

I 2008 kjøpte William Hakvaag et akvarell-maleri som trolig er malt av Adolf Hitler. Det visste seg at det fulgte med fire skisser av Disneys tegnefilmfigurer. Disse skissene var signert med A.H. Bakgrunnen var at Hakvaag kjøpte at akvarell-maleri med signaturen «A. Hitler 40» på en nettauksjon i Tyskland for 1 600 kroner. Da han fikk maleriet til Svolvær, åpnet han rammen og fant fire akvareller av Disney-figurer.

Det er tre skisser av figurene fra «Snehvit og de syv dvergene» som er signert med A.H. Det fjerde bildet er av Pinocchio, og er ikke signert. Bildene kan være verdt flere hundre tusen kroner. Adolf Hitler likte Disney, og Snøhvit og Pinocchio ble skapt i 1938 og 1940. Signaturen stemmer også overens med Hitlers håndskrift, så mye tyder på at bildene faktisk er laget av den grusomme diktatoren.

Gestapo etablerte seg i Svolvær

Det er ingen tilfeldighet at det hemmelige politiet, Gestapo, får en del oppmerksomhet i Lofoten Krigsminnemuseum. De hadde nemlig hovedkvarter for Lofoten og Vesterålen i Svolvær, og etablerte det 4. mars 1941 i Storgata midt i byen. Gestapo var fryktet både av nordmenn og tyskere – og det var ikke uten grunn. Det var mange nordmenn som ble tatt fordi de undervurderte Gestapo og deres omfattende og usynlige nettverk av angivere.

Vel verdt et besøk

Hvis du skal til Svolvær, bør et besøk på Lofoten Krigsminnemuseum være noe du bør få med deg. Initiativtaker William Hakvaag kan vise til en omfattende utstilling med unike ting fra 2. verdenskrig. Med klær, bilder og gjenstander fra krigen, vil du på en informativ og god måte få et innblikk i hvordan 2. verdenskrig gikk for seg i Lofoten og i Nord-Norge. Museet har åpent hver dag, både på dag- og kveldstid.

One thought on “Imponerende museum med historie fra 2. verdenskrig”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *