Menu

Opplev nordlyset – dra på nordlyssafari i Nord-Norge

0 Comments

Nordlyset er et fantastisk naturfenomen og en nordlyssafari er en morsom og enkel måte å oppleve det på. Det er hovedsakelig i Nord-Norge, mer bestemt i Troms og Finnmark, og på Svalbard som det er mulig å oppleve nordlyset i Norge. Samtidig kan det være mulig å se nordlyset flere andre steder både i Norge og andre plasser, men det er i dette området som det er mest sannsynlig å få med seg nordlys.

Derfor er det også mange som reiser til Nord-Norge for å få med seg nordlyset. Hvis du har reist langt og nordlyset er en viktig del av opplevelsen din gjelder det å sikre seg så gode observasjoner som mulig. Heldigvis finnes det ferdige pakker med nordlyssafari der du gir deg ut på jakt etter nordlyset sammen med erfarne guider som kjenner området, og som kan hjelpe deg å få en best mulig opplevelse.

Om nordlyset

Nordlyset, eller Aurora Borealis på latin, er et lysfenomen som oppstår rundt den magnetiske Nordpolen. Det finnes et tilsvarende fenomen på den sørlige polen, som kalles aurora australis. Det er en relativt kompleks prosess som forårsaker lysfenomenet, men enkelt forklart er det energirike partikler fra solen som kolliderer med gass i atmosfæren og noe av energien blir omdannet til synlig lys. Opplevelsen er et lysfenomen i mange ulike farger.

Grunnen til at nordlyset er synlig i Nord-Norge er sammenhengen med de magnetiske polene, det er spesielt i et område som kalles nordlysovalen hvor nordlyset ofte er meget synlig. Samtidig vil de være et samspill mellom energien fra solen som gjør at det noen ganger er mulig å se nordlys også utenfor dette området. Noen ganger oppstår det såkalte solstormer med ekstra mye energi som også når jorden.

Nordlyssafari

Hvis du vil gi deg ut for å se på nordlyset i organisert form, finnes det to kategorier av turer som Visit Tromsø kategoriserer som henholdsvis nordlysjakt eller nordlysopplevelse. Det er egentlig en svært god oppdeling som utgår fra hva som er ditt hovedfokus med turen. Hvis målet ditt virkelig er å se nordlyset er en nordlysjakt for deg, hvis du også vil ha andre opplevelser passer en nordlysopplevelse.

I løpet av en nordlysjakt, som kanskje er det de fleste tenker på i forbindelse med en nordlyssafari, vil du sammen med erfarne guider reise med bil eller båt til et sted der det akkurat denne kvelden eller natten er klar himmel og god utsikt til nordlyset. Alt for å gi størst mulighet for å se nordlyset. En nordlysopplevelse er for eksempel overnatting eller tur med hundeslede der du også kan se nordlyset.

Tips og råd

Det kan være lurt å sjekke i forkant hva som er inkludert i turen du reiser på. I noen av de populære turene er for eksempel mat som varm sjokolade, te og snacks inkludert. Det kan også være at de aller tykkeste klærne som termodress og varme støvler kan lånes. Samtidig må du selvfølgelig kle deg godt og varmt, det er kaldt alle steder du kan se nordlyset!

For deg som er interessert i fotografi er nordlyset selvfølgelig et fantastisk motiv. Det finnes mye informasjon på nett om hvordan du får best mulig bilder, det kan være greit å sjekke dette i forkant hvis bildene er viktige for deg. Husk å ta deg litt tid å bare beundre fenomenet uansett om du tar mange bilder. Et siste tips som kanskje mange glemmer er at noen turer reiser inn i Finland, husk pass.

Nordlyset «sørpå»

Det er ikke ofte det er mulig å se nordlyset langt sørover i landet som for eksempel rundt Oslo. Dette skyldes at fenomenet vanligvis er låst til området i Nord-Norge der forholdene er akkurat riktige for kombinasjonen av ladede partikler fra solen og gass i atmosfæren. Noen få ganger, som for eksempel i mars 2017, vil dog nordlyset være synlig også over for eksempel Oslo i forbindelse med solstormer.

Oppsummering

Nordlyset er et fantastisk lysfenomen og i Norge er vi heldige som har denne opplevelsen tett på oss. For deg som reiser til Nord-Norge bør nordlyset definitivt stå på listen over opplevelser, men de kan være greit å bestemme seg i forkant for om nordlyset er et hovedmål med turen eller noe du ønsker å oppleve i sammenheng med andre ting som hundekjøring, hvalsafari eller overnatting under åpen himmel.

One thought on “Opplev nordlyset – dra på nordlyssafari i Nord-Norge”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *