Menu

Saltstraumen

0 Comments

Dette er et fenomen som befinner seg rett utenfor Bodø, Saltstraumen er et eldorado for dykkere og fiskere på jakt etter torsk, kveite, breiflabb og steinbit. Her er det nemlig store forekomster av akkurat disse ressursene. Dette er et fenomen som oppstår hver sjette time ved at store vannmasser samler seg, og passerer gjennom det smale 3 km lange sundet i en hastighet opptil 20 knop. På det smaleste er sundet kun 150 meter bredt.

Saltstraumen forbinder Saltfjorden og Skjerstadfjorden som en av tre alternativer, og skiller Straumøya i vest og Knaplundsøya i øst. Dette er ansett som en av verdens sterkeste malstrømmer, og den er også sterkest ved ny- og fullmåne. Årlig blir strømmen besøkt av anslagsvis 120 000-180 000 turister, og strømmen er dermed en av Nordlands største attraksjoner. Fenomenet skjer på grunn av tidevannet som strømmer inn Skjerstadfjorden og presser store mengder med vann gjennom sundet.

Saltstraumtabellen

Saltstraumtabellen viser de ulike tidspunktene som strømmen er på sitt sterkeste, enten det er inn eller ut – mens en tidevannstabell viser når det er flo eller fjære. Det er ikke samtidig flo eller fjære på utsiden eller innsiden av strømmen. Dette er fordi det blir en struping av tidevannet. Også i andre fjorder med smale og trange innløp kan slik forsinking av flo eller fjære oppstå sammenlignet med havet ellers.

Dette siden fjorden ikke rekker å tømme seg eller fylle seg raskt nok i løpet av de seks timene som havet ellers hever eller senker seg. Det er dette fenomenet som heter tidevannstruping. I Saltstraumen blir tidevannet strupt i Skjerstadfjorden og dette medfører da en to timers forsinkelse mellom flo og fjære. Det som er litt spennende i Saltstraumen er at det er mulig å suse over malstrømmen i åpen båt eller rib-båt.

Rib-båt eller buss til Saltstraumen

Det er jo særdeles interessant å ha muligheten til å kunne passere over dette fenomenet i åpen båt, det er en unik opplevelse som bør oppleves så lenge du er i Bodø. Dette er en tur som tar to timer, du bør ha på deg gode sko og vanntette og varme klær, det vil bli utdelt båtdresser i båten, sesongen er mellom 01.04-03.11 og pris er fra kroner 950 per person.

Stella Polaris og Polar tours har daglige turer med buss, avgang er klokken 12.10 fra Bodø sentrum. Turen starter med en sightseeing av byen før kursen blir satt mot Saltstraumen der du får oppleve verdens sterkeste tidevannsstrøm. Denne turen har en varighet på 2,5 time, guidet på seks ulike språk (fra 2018 inkluderes også kinesisk og japansk), for barn mellom 4-15 år koster denne turen kr 225 for voksne er kostnaden 495 kroner.

Et eldorado for sportsfiskere og dykkere

Saltstraumen er kjent for å ha masse fisk og den er også utrulig stor, verdens største sei er for eksempel tatt her med stang som var på 22,5 kilo. Men også fisk som torsk og steinbit er her vanlig at sportsfiskerne tar akkurat her. Du kan fiske både fra vannet i båt eller fra bredden. Når strømmen er innadgående blir det trukket inn masse ulike åte som fiskestimene følger etter.

For dykkere er Saltstraumen et eldorado med mange gode naturopplevelser og med flotte fotografimuligheter i et unikt miljø. Når vannet presser seg gjennom det smale sundet fører det med mange næringsstoffer fra dypet, som fører til et unikt undervannsmiljø der du kan oppleve et stort mangfold av maritimt liv. De sterke strømmene og de store dybdene gjør at det er utfordrende å dykker her. Spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen er sikten god.

Snorkling i Saltstraumen

Det er mulig å snorkle i Saltstraumen, noe som gir en unik og fantastisk mulighet for å oppleve strømmen på nært hold. Snorklingen følger strandlinjen og det finnes muligheter for å se tangen, fiskestimene, fargerike bunnvekster og om du er riktig så heldig kanskje du til å med ser en breiflabb. Pris per person er kroner 650, og minimum fire personer må melde seg på, du vil få utdelt tørrdrakt og anbefalt aldergrense er 12 år.

Oppsummering

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm, og her er det et stort tilbud om ulike aktiviteter som blant annet snorkling, rib- og ørnsafari, dykking og fiskemuligheter enten fra land eller båt. Dette er et av de mest besøkte turistattraksjonene i Nordland, og er et absolutt høydepunkt om du befinner deg i Bodø. Dette er noe alle burde oppleve minst en gang, og det er en opplevelse for livet for både store og små.

One thought on “Saltstraumen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *