Menu

Sjøluft, saltsmak og bølger fra en fiskebåt i Lofoten.

0 Comments

Lofoten er et værutsatt øygruppe i Nordland kommune og har med tiden blitt et svært populært reisemål for både nordmenn og utenlandske turister. Det er lett å forstå hvorfor – opplevelsene står tett i det som regnes som et av Norges mest naturskjønne områder. Her finner du noe for en hver smak enten det er museer, klatring i fjellet eller noe i glasset på en hip café som frister.

Det er midnattssol eller mørketid, vær og vind – naturen er alltid tett på. Men om du virkelig vil kjenne på den ekte nordnorske stemningen må du ut på sjøen. Det rike havet har vært et viktig levebrød i generasjoner, og har vert med på å forme det særegne værbitte og hardføre nordnorske lynnet. Skjeggete menn med hjemmestrikket islender og oljehyre er i sitt rette habitat der oppe i nord.

Rett sesong for fiskelykke

Fisket er sesongbasert, og starter for alvor når den ettertraktede skreien kommer for å gyte i januar. Da er det viktig at noen fra mannskapet tar ansvar for å sikre fiskelykken og skaffe haill, et mye brukt begrep som betyr at hell hos det motsatte kjønn gir hell på sjøen. Så kaster skutene loss og det jobbes hardt både tidlig og sent, i godvær og kuling. Livet som fisker har aldri vert en ni-til-fire jobb.

Det yrer av liv i havner og fiskevær fram til sesongen er over i april. Jobben er ikke over når fisken er på land. En populær urgammel metode for konservering som ennå er i bruk har vert å tørke fisken da det er billig, effektivt og godt egnet for eksport. De karakteristiske stillasene, eller hjell som de heter hvor fisken henges til tørk kan observeres flere steder i Lofoten.

Naturopplevelsene du husker

Også besøkende har mulighet til å oppleve den spesielle stemningen det gir å oppleve Lofoten og gleden av å kjenne frisk sjøluft, se lysets skiftende karakter og kanskje til og med få et glimt av havørn eller hval. Har du først sett så mektig dyr bryte overflaten og boltre seg fritt i sitt rette element glemmer du det aldri. De praktfulle fjellene skaper også en perfekt ramme rundt opplevelsen.

Men uavhengig av om du ser hval eller ikke, om det fisket du er der for vil du neppe bli skuffet. Det finnes flere gode tilbud for ivrige hobbyfiskere på jakt etter lofottorsken. Du kan leie båt og dra ut selv eller bli med en erfaren kaptein. Flere av fiskerne har funnet nye måter å tjene til livets opphold, som guide for landkrabber med et ønske om å kunne ta del i deres verden.

En autentisk opplevelse

Reisende i 2019 er på jakt etter det det autentiske og ekte. Lofotens fiskebåter tilbyr nettopp dette. Når skreisesongen er over, og luften blir varmere vender skuta inn mot kai for å plukke opp mannskap for en annen type fiske. Kapteinen som tar deg med ut er fisker av yrke, og båten du går om bord på om sommeren er den samme båten som han trosset naturkreftene med i de kalde vintermånedene.

Ombord er det bare sette sjøbein, unngå sjøsyke, kaste stanga og håpe på det beste. De fleste båtene tilbyr det du trenger av utstyr. Det er noe eget med å tilberede og spise egenfanget fisk. Det smaker unektelig bedre en filetten fra fiskedisken. Men det er ingen grunn til å fortvile selv om du ikke har lykken med deg heller, restaurantene i Lofoten har god tilgang på fersk fisk.

VM i skreifiske

Vil du oppleve skreifisket under høysesong kan du være med på VM i skreifiske, et årlig event som går av stabelen i mars. Til Svolvær kommer unge og gamle, proffe og amatører for å delta side om side. Over 70 båter står til disposisjon. Det er også mulig å drikke, spise og hygge seg for de som ønsker det, serveringsstedene er mange. Men du må være edru for å få gå ombord og dra opp vinnertorsken!

Gjør fisker av deg du også

Det er noe for en hver som ønsker å se Lofoten fra områdets beste side, fra havet. Tilbudene er lavterskel og du må ikke ha kunnskap om båt. Det er tilrettelagt for at de som ønsker skal kunne fiske sin egen middag og få en opplevelse de sent glemmer. Det er bare å finne fram gummistøvlene og sydvesten, ordne litt haill og så tar det ikke lang tid før du føler deg som en ekte lofotfisker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *